Geplaatst op Geef een reactie

Basis Fusion360 voor Stromer Forum leden

Deze bijeenkomst is voor Stromer-Forum leden (of familie/vrienden/kennissen) die kennis willen maken met 3d tekenen. (maximaal 6 personen)
De datum staat inmiddels vast op 28 september. Aanvang 9:30hr tot max 15:00 hr.
Het zal plaatsvinden in een bedrijfsruimte in Heiloo.
Het is bedoeld om de basisbeginselen bij te brengen over hoe je moet aanvangen met een tekening en hoe het programma werkt.
Het enige wat je mee hoeft te nemen is een laptop of PC met Fusion360 voorgeïnstalleerd en een eigen broodje voor de lunch. Er zijn op dit moment (17 aug) 3 inschrijvingen.
Er zijn geen kosten aan verbonden. Heb je serieus interesse? Vul dan onderstaande gegevens zo volledig mogelijk in dan houden we daarna via de mail contact over het verloop.

De dag was erg geslaagd! Een kleine leuke groep mensen die echt geïnteresseerd is in het programma. De deelnemers hebben nu een goede basis om zelf mee aan de slag te gaan. En we hebben ook een leuk nieuw product ontworpen! Dat is een afdekplaatje op het stuur van de ST3/ST5 voor als je gebruik maakt van de SP Connect (Micro stem mount). Daarover later meer!

Geplaatst op

Regelkleppen klimaatbeheersing

Regelkleppen voor de klimaatbeheersing van een groot kantoorgebouw.

Als een onderdeel niet meer leverbaar is dan weet “Van Zijp Techniek” vaak nog wel een passende oplossing. Meteen maar een aantal handige verbeteringen doorgevoerd.

Of we nu 1 of 1000+ onderdelen moeten leveren, we doen dat altijd met volle aandacht en plezier.

Geplaatst op

Fusion360

Vroeger op de MTS ben ik heel primitief begonnen met CAD tekenen met Autocad 10. Maar ook met pen en papier op een groot vel A0 papier. Jaren later dit weer opgepakt met Autocad maar liep al snel tegen de beperkingen aan van het programma. Vervolgens overgestapt op Inventor, ook uit de keuken van Autodesk. Een fantastisch programma maar slechts de LT versie was enigsinds betaalbaar. En die versie kon helaas weer geen samenstellingen maken. Langzaam heb ik me ook verdiept in Fusion360, ook weer van Autodesk. Dit programma is werkelijk fantastisch en maakt de ene na de andere verbetering door.

Met dank aan jullie, de afnemers van mijn 3d prints, heb ik nu de licentie voor Fusion360 kunnen kopen. Ik wil even zeggen dat ik jullie daar erg dankbaar voor ben. Nu kan ik telkens betere, mooiere, handigere dingen ontwerpen en 3d printen. Heel erg blij mee!

Geplaatst op

Samenwerking met WeQ

WeQ heeft VanZijpTechniek gekozen om een fraaie dobbelsteen voor een slim teambuilding-spel te ontwikkelen.
Het lijkt misschien een eenvoudige dobbelsteen met letters maar deze is samengesteld uit 7 verschillende kleuren en heeft een verzwaarde vulling.

WeQ had al een duidelijk idee van hoe het eindresultaat er uit moest komen te zien.
Aan VanZijpTechniek de taak om het praktische gedeelte uit te voeren.
Daarbij hebben we de ontwerpen gemaakt in 3D, de losse onderdelen geprint en alle onderdelen samengesteld.
Ook de afdekbox met het eigen logo van WeQ komt uit onze (bij)keuken 😉

Kick-ass samenwerking!

WeQ is een compleet team-boosting systeem!

Geplaatst op

Nieuw Logo

Bastian Schilderink heeft een mooi kleurrijk logo ontworpen waar ik erg blij mee ben. Zowel de Z als de diepte van een kubus is er in terug te vinden. Eigenlijk is dit geen nieuw logo maar wel het eerste echte logo. Dankjewel Bastian!

Geplaatst op

3D design software

Je vraagt je misschien wel eens af hoe 3d printen werkt maar vooral ook hoe je aan zo’n 3d model komt. Die kan je vaak wel ergens downloaden als iemand anders het al heeft bedacht maar het leukste is natuurlijk om zelf iets te verzinnen en uit te werken tot een functioneel ding. Tenminste, dat is mijn mening.

Om dat te kunnen doen zijn er veel softwareprogramma’s beschikbaar maar ik zal er 2 uitlichten die ik zelf gebruik. Namelijk Autodesk Inventor LT en Fusion360. Dat zijn tekenprogramma’s die goed werken maar wel een steile leercurve hebben. Op youtube kan je enorm veel info vinden of je volgt een cursus bij bijvoorbeeld 3D educatie. Fusion360 is gratis, dat is echt ongelooflijk! en InventorLT heb ik een licentie voor aangeschaft omdat het gewoon een fantastisch programma is en altijd werkt zonder enige vertraging omdat het niet web-based is wat bij Fusion360 wel het geval is.

inventor01Dit is een eenvoudig voorbeeldje van een tekening in InventorLT. Je maakt schetsen, geeft wat maten op, rekt het op naar een 3d model en als alles is zoals je het wilt hebben dan exporteer je het naar een STL bestandje. Dat STL bestand haal je door een slicer-programma om er Gcode van te maken want Gcode is het enige wat de 3d printer begrijpt. Dat gaat op een SD kaart en dan in de 3d printer, en printen maar!

 

fusion01Hier een eenvoudig voorbeeldje van Fusion360. Het grote voordeel is dat dit programma erg goed overweg kan met samenstellingen. Zodoende kan je losse parts virtueel aan elkaar monteren om te zien of alles past.

Mocht je ook iets willen ontwerpen, begin dan eens met Fusion360. Lastig in het begin en ik weet ook de helft nog niet maar wel een erg goed en gratis programma.

Succes!

 

Geplaatst op

Raspberry Pi 3 model B voorzien van Octoprint en Wifi

Hier een verkorte handleiding hoe je een Raspberry Pi 3 model B kan voorzien van Octoprint/Octopi en hoe je de Wifi op de raspberryPi aan de gang kan krijgen.

Het heeft mij de nodige kopzorgen opgeleverd dus dat wil ik een ander op deze manier besparen zeg maar.

Op dit plaatje zie je de status van de printer zonder ingelogd te zijn. Ik had even ervoor de printer gestart vanaf de webbrowser op mijn mobiele telefoon. En als ik achter de pc zit kan ik ook alles uitlezen en bedienen, zolang ik maar in hetzelfde wifi netwerk zit.

octo1

Om je Raspberry Pi draadloos te verbinden (wifi) moet je eerst e.e.a. instellen en controleren.

Als je de Pi via de lan-kabel met je netwerk verbindt krijgt hij direct een IPadres toegewezen maar het is in sommige gevallen veel handiger om een WIFI verbinding tot stand te brengen.

Stap1
Download de laatste versie Octoprint https://octoprint.org/download/

Stap2
Het zip-bestand uitpakken tot je de map hebt met het .img bestand

Stap3
Download het programma Etcher om het .img bestand op de Micro SD kaart te installeren/flashen.
https://etcher.io/

Stap4
Open etcher, kies het .img bestand, selecteer je microSD kaartje en kies Flash om het kaartje te flashen.
Dit duurt een tijdje maar rond het netjes af zonder de boel te onderbreken.

Stap5
Open de bestanden op het microSD kaartje met je verkenner en open het bestand octopi-wpa-supplicant.txt om de wifi instellingen goed te zetten.
Open het bestand met Notepad++ en niet met een andere tekstbewerker want die zetten er op de achtergrond verkeerde leestekens bij.
Wijzig onderstaande dingen. Ik ga er even vanuit dat jouw netwerk ook WPA2 beveiligd is.

Dit is de standaard tekst die je moet aanpassen:

## WPA/WPA2 secured
# wpa-ssid “put SSID here”
# wpa-psk “put password here”

Uncomment de 2 regels welke een enkele # er voor hebben staan door het weghalen van het # (verwijder geen spaties na het #),
vul dan je WiFi network SSID in (je netwerknaam) en het password op de plek tussen de aanhalingstekens. Dit is hoofdletter- en spatiegevoelig!

In dit voorbeeld worden de spaties door wordpress weggehaald, maar die moet je dus wel laten staan.

## WPA/WPA2 secured
wpa-ssid “Jeroen”
wpa-psk “topsecret123”

En bij de landen voeg je deze regel toe:

country=NL # The Netherlands#

Dat ziet er dan zo uit:

Uncomment the country your Pi is in to activate Wifi in RaspberryPi 3 B+ and above
# For full list see: https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-2
country=GB # United Kingdom
#country=CA # Canada
#country=DE # Germany
#country=FR # France
#country=US # United States
country=NL # The Netherlands

Sla het bestand weer op als .txt bestand (zonder BOM)

Stap6
Zorg dat je router niet op kanaal 13 staat want zo ver gaat de Pi niet.
Kies iets tussen 1 en 11.
Het kan zijn dat je router ook op automatische kanaalkeuze staat, dan gaat het dus af en toe mis, dan kan de pi niet verbinden met je wifi netwerk.

Stap7
Stop de microSD in je Raspberry Pi en sluit de voeding aan.

Stap8
Download het programma Advanced IP scanner om te zien of je wifiverbinding op de PI wel tot leven komt.
https://www.advanced-ip-scanner.com/nl/

Stap9
Als hij niet naar voren komt dan heb je toch iets niet goed gedaan, loop alles nog een keer zorgvuldig door.
En als hij wel tevoorschijn komt dan kan je direct in je browser het IP adres intypen om toegang te krijgen
De standaard username is pi en het wachtwoord is raspberry
Als je niet direct op het IPadres kan inloggen moet je misschien nog bonjour installeren (https://octoprint.org/download/) en (https://learn.adafruit.com/bonjour-zeroconf-networking-for-windows-and-linux/overview)

 

Veel succes!

Geplaatst op

Montage en demontage Spatbordverlengstukken

Tot kort geleden stonden hier ook filmpjes over de montage en demontage van de spatbordverlengstukken met behulp van een hamertje.

Echterrrrr, dat is niet zo elegant natuurlijk en ik ben er nu achter gekomen dat als je een minimale hoeveelheid WD40 aanbrengt dat je ‘m zo in het spatbord kan drukken. Gaat wel zwaar maar hameren hoeft dan niet.

Hier wordt het 190mm spatbordje gedemonteerd uit het droog gemonteerde voorspatbord:

Heel voorzichtig wrikken en recht omlaag trekken.

Om te voorkomen dat je spatbord gaat wiebelen of zwabberen is het handig om deze stabilisator erbij te bestellen: http://www.vanzijptechniek.nl/product/voorspatbord-stabilisator/